"Mereka mendahulukan akhirat ke atas dunia, mencintai kematian di dalam ketaatan, dan melebihkannya dari kehidupan pada kemaksiatan. Jika berkuasa mereka menghukum dengan adil, mereka memerintah dengan anjuran Islam, mereka zuhud, mereka berbuat baik, maka merekalah orang-orang yang beruntung! Kitakah mereka itu?"

Indahnya Islam...

Friday, December 24, 2010

aku si gadis sunti... (^_^)


untuk blog2 yg akan datang, aku akan membahasakan diri sebagai 'i' yer... (nak gedik kat blog sendiri yer!) hak3....

post kali ini mengisahkan i sebagai gadis sunti yg sudah meningkat remaja (ops silap dewasa!). Kalau org2 tua dulu kata, bunga yang sedang kembang mekar di taman, menanti untuk dipetik sang teruna... (wah, bahasa i semakin improve yer!) . Tahniah pada i....

seminggu di rumah, inilah kejadian yang terjadi yer....
Hari pertama :
"Mak, esok kawan kawen kat keratong. Orang pegi tau!"
"Isyh, hang ni asyik duk pi kenduri org ja. Nanti hang kawen tak ada sape nak datang!" Balas mak dengan nada seperti apa2 sahaja... (kalau kat umah, i lebih suka speaking pahang dari kedah... kdg2 bhs kedah mak i sangat sukar difahami)
"Tak nak datang sudah, org pi kenduri diorang ikhlas tau. tak harapkan balasan pon. lagipon kan mak org nak kawen pon tak tau tahun bila. apatah lagi nak fikir sapa yg nak mai masa org kawen nanti," balas i dgn hujah2 yg boleh mendiamkan mak.
"Suka hati hang la."

Hari kedua:
"Pi kenduri dengan sapa?" Tanya mak keesokan paginya. Ketika itu i sedang pakai tudung & bersolek dgn ayunya di depan cermin. (Hah, perasan!)
"Kawan yang kat selendang. Naik keta dia," Balas i selamba.
"Kawan laki ke pompuan?"
aik, tapi i tau pertanyaan mak ni ada unsur2 untuk mengorek rahsia hati i.
"pondan!" hak3... i gelak je tengok mak tarik muka.
"pompuan la mak." jawab i kemudiannya.

Hari ketiga :
"Aiman, mak su amik baby yer. Aiman kan dah ada Ain. Mak su ni sebatang kara je. anak pon tak de. sunyi la." Niat di hati nak usik anak sedara i. konon2 nak amik adik dia, si Dania.
"Mak su bersalin la sendiri!" Hah, tu dia............ jawapan anak buah i... mau je i sekeh2 kepala beliau, nasib baek la abah & mak dia ada depan. Kalau tak memang lunyai dah budak ni i kerjakan.
"Kawen la cepat2 nak ada anak sendiri." Balas akak i pula.
"Ye la." Malas nak layan sebenarnya.
"Ala, mak su tu sampai bila2 tak kawen. Entah2 asraf yg kawen dulu. Sibuk nak belajar je." Si Asraf yg sulung plak sambung.
"Amboi3, result PMR ari khamis ni baru nak kuar dah gatai no....." Geram je i. Pesal semua org kejam sangat berkata2 sedemikian. Tidakkah mereka tahu, bahawa i sangat terluka. (poyo gila ye ayat saya!)

moralnya di sini, memang la i rasa sangat gedik bila membahasakan diri 'i'... tapi suka hati i la... ini blog i.... (tak menyusahkan anda semua pon kan)

Dan lagi....
berdasarkan kepada huraian2 di atas, sudah sampai masanya utk i berumah tangga. Menjadi isteri yg solehah & ibu yg mithali.......... ngeeeeee......... tidak!!!!!!!!!!!!!!! (yang ni i tipu je yer, sila jgn percaya)....

oh ada lagi....
tadi kawan i, cik tati tanya....
"Kau target nak kawen umur bape?"
maka dgn yakinnya aku jawab....
"25"
Dalam hati i berkata,,, ada 2 tahun lagi nak enjoy!!!!

2 comments:

  1. hai gadis sunti~
    ada lagi setahun lebih nak enjoy. haha
    and carik pasangan, jom kita meroyan carik pakwe. hihihi

    ReplyDelete
  2. jommmmmmmmmmmmmmmmmm........
    (^_^)

    ReplyDelete