"Mereka mendahulukan akhirat ke atas dunia, mencintai kematian di dalam ketaatan, dan melebihkannya dari kehidupan pada kemaksiatan. Jika berkuasa mereka menghukum dengan adil, mereka memerintah dengan anjuran Islam, mereka zuhud, mereka berbuat baik, maka merekalah orang-orang yang beruntung! Kitakah mereka itu?"

Indahnya Islam...

Friday, October 29, 2010

MALAYSIA kata pergi... CHINA kata mari!!!!

Soalan pertama untuk diri sendiri : Mampu ke aku???
Jawapan untuk diri sendiri : separuh kata mampu... separuh lagi tak mampu.... (sangat tipu kalau aku jawab aku yakin sepenuh hati)

Jangan ingat aku semangat nak ke china... sebab hanya untuk suka-suka... aku ada sebab... setiap yg aku lakukan ada sebab yg tersendiri...

Tapi aku yakin,,, selagi aku letakkan DIA yg paling atas dalam hidup aku. InsyaAllah aku mampu untuk harungi semua ini. DIA pelindung aku yang abadi. (Ini fakta, bukan mitos)

Sebenarnya aku nak rasa SUSAH!!! Aku nak ada pengalaman sebegini dalam hidup aku. Mungkin pengalaman seperti ini akan menjadikan aku lebih menghargai kehidupan yang aku lalui sekarang & akan datang. InsyaAllah. Aku tak pernah hidup susah... (ini juga fakta, bukan mitos). Bukan nak kata keluarga aku kaya-raya. Tapi kalau nak kata dalam semua aspek, hidup aku agak mewah. Aku tak pernah kekurangan. Segala2nya aku dapat dengan mudah.

Sebenarnya ayat yang lebih ringkas.
AKU NAK CABAR DIRI AKU SENDIRI!!!
Yup, aku takut pada kehidupan yang susah.... (ini fakta, bukan mitos) Kalau boleh aku nak ubah yang satu ni jadi seperti ini... "aku tak takut pada kehidupan yg susah, banyak cabaran...."
Aku ada bukti yg mengatakan aku tak boleh hidup susah!!!
Kejadian bermula ketika aku amik STAM (Sijil Tinggi Agama Malaysia). Kalau nampak perkataan 'agama' anda semua hanya boleh bayangkan bahasa arab okey!!! Dan bayangkan kitab2 arab yang tebal2 seperti .... (apa2 sahaja yg tebal yg boleh dibayangkan)...

Itu belum masuk bab air... keadaan sekolah tersebut... makanan... segala2nya yg serba daif.... (tapi dr segi ilmu sangat banyak... aku je yg x pandai nak hargai)... Aku stress okey!!! hari-hari menangis... nak balik..... dan satu benda je yg aku fikir... nak pergi dari tempat ini!!!!

Dan...
Kesudahannya...
Memang aku betul2 lari.... Bukan balik kampung okey... tapi lari umah akak aku kat cyberjaya!!! Kalau balik kg, harus aku jadi arwah kena ketuk with my love father.... Memang itu sehabis2 nekad... Kawan2 pon x leh buat apa. Dah nasihat tak jalan... nak kata apa lagi? Melainkan lantak ko la...

Tapi kan...
Aku tak pernah menyesal dengan apa yang aku buat ni... (Agak tak patut kata2 seperti ini keluar dr mulut & hati aku. Tapi itulah kenyataan.....)

Ayah paling kecewa dengan aku... sangat kecewa... maunye tak, dia beriya2 nak suruh aku gi Mesir...jadi ustazah.... Ngee...

Dan kalau nak tau.... Kat china, air adalah salah satu masalah yg utama... Okey... Hidup aku memang tak boleh kalau tak de air.... So??? tengok la macam mana nanti... kot kalau aku menangis nak balik malaysia semata2 nak mandi, menangis la sampai kering air mata... InsyaAllah tak kan ada sape yg sudi nak hantar aku balik malaysia @ ambik aku kat cina... (tanggung la sendiri ye....)

Next... masalah komunikasi.... jgn ingat aku semangat nak pegi china, bahasa inggeris aku cukup power... Speaking dengan Dr Sanaa pon macam cakap dengan anjing & ayam... Mungkin aku perlu bawak kamus ke mana2 jua sepanjang aku di sana... (bukan mungkin kot, tapi wajib).. Dan maklumat yg aku dapat, Org2 china ni tak suka speaking bi... so, faham2 la sendiri... tak kan nak speaking bm kot....

kesimpulannya, memang sangat banyak masalah kalau aku pergi china....
Orang kata yg negatifnya lagi banyak dr positif....
tapi itu yg aku nak kan??? Nak cabar diri sendiri!!! So, terus kan la.....

Tapi....
Aku rasa ini mungkin akan jadi kenangan @ pengalaman yang sangat bermakna dalam hidupku...
AKU SUKA CABARAN INI!!!
DAN AKU TERIMA CABARAN INI!!!



4 comments:

  1. gud luck...
    pape pon TAHNIAH!!!

    ReplyDelete
  2. wow...!!!best ni..mest akan jd 1 pengalaman hidup plg bermakna kelak....chill :)

    ReplyDelete