"Mereka mendahulukan akhirat ke atas dunia, mencintai kematian di dalam ketaatan, dan melebihkannya dari kehidupan pada kemaksiatan. Jika berkuasa mereka menghukum dengan adil, mereka memerintah dengan anjuran Islam, mereka zuhud, mereka berbuat baik, maka merekalah orang-orang yang beruntung! Kitakah mereka itu?"

Indahnya Islam...

Thursday, January 10, 2013

alone


Bismillah.. 

Bila terasa sunyi dan bila suasana malam yang hanya kedengaran bunyi cengkerik (ini tipu, tiada bunyi cengkerik di Penang) terasa betapa sedihnya dan terasa betapa keseorangannya diri ku ini. Aku hairan kenapa pihak sekolah selalu tangguh-tangguh bagi jadual, demi Allah aku sudah tak sabar nak menjadi seorang wanita yang sibuk seperti Enul & Tati. Huhu.. 

Aku teringat kata seseorang di sini yang mengatakan aku seperti bersendirian di sini (ini ayat skema). Entah aku patut terasa atau tidak dengan kata-kata sebegitu. Atau sememangnya aku memang sudah biasa berdikari sejak aku mula-mula menjejakkan kaki di UM.  

Atau sebenarnya malam ini aku yang terlebih tacing barangkali. Heh.. 

Untuk tempoh 2 minggu aku berada di Penang, aku rasa banyak benda yang aku belajar dan aku rasa banyak jalan yang aku dah mula tau. Ini perlu sebab aku dah berkali-kali sesat di sini. Heh...

Walaupun di mata orang ku seperti manusia sebatang kara (sadis bebenar ayat) tapi hakikatnya aku tak pernah bersendirian sebab di setiap langkah aku ada yang menemani ku di mana-mana jua. Selagi aku tak pernah lupa DIA, aku yakin DIA juga tidak akan melupakan aku. 

Untuk apa jua dugaaan, ujian dan cabaran ku disini, aku bersyukur ya Allah. Ini baru perjuangan aku di duniamu, di akhirat kelak lagi besar ujian yang perlu aku tempuh. Permudahkan ya Allah.. ~~ 

No comments:

Post a Comment