"Mereka mendahulukan akhirat ke atas dunia, mencintai kematian di dalam ketaatan, dan melebihkannya dari kehidupan pada kemaksiatan. Jika berkuasa mereka menghukum dengan adil, mereka memerintah dengan anjuran Islam, mereka zuhud, mereka berbuat baik, maka merekalah orang-orang yang beruntung! Kitakah mereka itu?"

Indahnya Islam...

Tuesday, January 22, 2013

Kawan baru yang cun...

Bismillah...
Alhamdulillah sudah masuk minggu keempat aku menjalankan tugas di sini. Dan alhamdulillah aku dikurniakan sebijik motor atas belas ehsan ayah. Hehe... Bukan apa, sejak aku naik bas sesat sampai ke Batu Feringgi, ayah risau sangat dan ayah telah membuat keputusan menyuruh ku membeli sebijik motorsikal. Hakikat sebenarnya bila aku naik motor lagi banyak aku sesat. Minyak motor banyak habis sebab sesat je, tempat yang nak dituju sampai ke sudah tidak ketemu. Haisy kelemahan diri yang sangat aku tak suka! Huhu... *menangis*

Sebenarnya aku nak motor LC yang baru tu, tapi mak tak bagi. Mak suruh ambik motor biasa-biasa je sebab kata mak, esok-esok aku nak pakai kereta jugak. Motor ni untuk sementara je. Apa-apa la, asal dapat sampai ke sekolah dengan selamat. Itu pun ku dah bersyukur sangat (walau selalu kena hon). Huhu. 

Dan lagi, oleh sebab ku jadi Ketua Panitia (agak poyo bunyinya tapi itulah hakikatnya) yang mengkehendaki aku sentiasa meeting di sana sini, maka motor di atas banyak juga membantu aku. Serius agak poyo, sebab aku lah Ketua Panitia yang paling blur dan tak tau nak buat apa-apa. Biasa selalu dengar ayat macam ni, "eh Ketua Panitia mesti busy kan." Tapi aku tetap hidup dengan selambanya sebab secara seriusnya aku masih blur dan aku tak nampak langsung yang aku banyak kerja. Kerja aku pergi meeting je kot. Minggu depan ada 2 meeting. Nges3... :p

Dan agak tragisnya aku tak ada kawan nak meluahkan kebluran aku di sekolah. Waaaa... kenapa aku dapat SJKC? Huk3... Pagi petang aku banyak termenung dan pura-pura busy. Dasyat la diorang bekerja, busy sentiasa. Aku kena banyak berdikari sendiri. 

Tapi.. alhamdulillah aku sudah mula dapat biasakan diri & sesuaikan diri dengan suasana & persekitaran di tempat baru (walau kadang-kadang aku terasa sedang berada di negara China). Oh, housemate jugak baik-baik. Alhamdulillah, setiap hari urusan dipermudahkan. Terima kasih ya Allah. 

No comments:

Post a Comment