"Mereka mendahulukan akhirat ke atas dunia, mencintai kematian di dalam ketaatan, dan melebihkannya dari kehidupan pada kemaksiatan. Jika berkuasa mereka menghukum dengan adil, mereka memerintah dengan anjuran Islam, mereka zuhud, mereka berbuat baik, maka merekalah orang-orang yang beruntung! Kitakah mereka itu?"

Indahnya Islam...

Sunday, May 13, 2012

mak...

Bismillah...

Saya ada mak. Semua orang ada emak kan? Kalau tak macam mana dia boleh wujud kat dunia ni kan. Tapi mak saya tak sama macam ibu kawan-kawan saya yang lain. Mak saya cuma insan biasa. Mak saya tak bekerjaya. Mak saya bukan cikgu. Mak saya bukan doktor. Mak saya cuma suri rumah sepenuh masa. 

Tapi mak tetap wanita hebat di mata saya. Kisah mak tak sama dengan kisah hidup saya. Saya dari kecik memang sangat manja dan disayangi mak. Tapi mak? Mak antara salah seorang anak yang jadi mangsa penceraian tok wan dan tok. Bila tok wan dan tok bercerai, hidup mak terumbang-ambing. Mak tumpang kasih dengan ibu saudara mak yang sangat garang. Kesian mak!

Masa umur mak dalam lingkungan budak sekolah rendah, mak dah diajar untuk duduk di dapur untuk masak segala bagai masakan kampung. Mak pandai masak segala-galanya. Sebut saja masakan kampung, semua mak tahu. Sebab memang tugas mak di dapur untuk memasak dan kemas rumah di rumah ibu saudara mak. Kisah mak dah macam bawang merah kan? Eh, bawang putih ke? Entah la, saya dah tak ingat bawang putih ke, bawang merah ke, atau bawang besar. 

Saya pula sampai sekarang bila masuk dapur dan memasak mesti ada yang kurang. Terlebih masin la, tawar la.. Sampai bila-bila pun saya tak akan dapat tandingi bakat memasak mak! 

Bila bulan puasa, mak kata dia kena bangun seawal jam 3 pagi untuk siapkan makanan untuk bersahur.  Sendirian! Sampai tersengguk-sengguk depan periuk. Dulu mana ada periuk karan bagai. Kesian mak! 

Bila hari raya pulak, mak kata dia tengok je budak-budak lain pakai baju raya cantik-cantik. Mak tetap dengan baju persalinan yang selalu dipakai tiap-tiap hari. Tak berganti! Kalau ibu saudara mak ada duit lebih, baru dibelikan untuk mak. Mesti la ibu saudara mak akan utamakan anak-anak dia sendiri kan dari mak. Hm..

Bila umur mak dalam lingkungan budak sekolah menengah, mak dah diajar untuk masuk sawah padi. Mak diajar tanam padi. Kesian mak, dari kecik mak dah guna badan dia untuk buat kerja berat-berat. Berpanas terik untuk menyulam padi. 

Kisah saya tak pernah sama dengan mak. Mak langsung tak benarkan anak-anak dara dia masuk sawah berpanas di bawah matahari. Mak suruh saya duduk rumah baca buku. 

Mak tak pernah ke sekolah. Tapi mak belajar mengaji al-Quran. Ilmu yang mak ada hanya ilmu al-Quran. Suara mak memang sangat sedap bila mengaji. Kata ayah, dia jatuh hati pada mak pun sebab dengar mak mengaji.  :)

Sekarang mak ada di Kedah. Tok sakit. Mak ke sana sebab nak jaga tok. Bagus kan mak? Mak langsung tak pernah berdendam dengan tok walaupun tok tak pernah ambik tau pasal mak sejak tok & tok wan bercerai. Mak kata, wajib bagi anak untuk taat dan hormat ibu ayah mereka selagi mereka hidup. :)

Mak.. walaupun adik tau mak tak kan baca entri yang adik post untuk mak tapi adik tetap nak tulis ni untuk mak. Mungkin bila adik ada anak-anak nanti, diorang akan bangga dengan emak adik! 

Mak.. selamat hari ibu.. Orang tak sempat nak ucap kat mak. Orang telefon pak ngah tapi tak dapat. Orang nak cakap dengan mak tapi tak ada rezeki. Cepat la mak balik pahang. Senang nak cakap dengan mak sebab ada handfon ayah. 

Petang tadi baca buku (konon-konon nak studi) tapi tertidur dan mimpi mak. Sungguh betul-betul mimpi mak. Ini bukan ayat dramatis tau. Dah dua minggu tak dengar suara mak sebab masa tu merajuk dengan mak sebab mak marahkan orang. 

Tapi sekarang orang dah tak merajuk dengan mak. Mak tetap ibu, ummi, dan bonda untuk adik buat selama-lamanya. Sayang mak! :)

No comments:

Post a Comment