"Mereka mendahulukan akhirat ke atas dunia, mencintai kematian di dalam ketaatan, dan melebihkannya dari kehidupan pada kemaksiatan. Jika berkuasa mereka menghukum dengan adil, mereka memerintah dengan anjuran Islam, mereka zuhud, mereka berbuat baik, maka merekalah orang-orang yang beruntung! Kitakah mereka itu?"

Indahnya Islam...

Monday, October 24, 2011

masa depan!!! heh... :p

Terasa begitu lama tak mencatat sesuatu di sini. Nak kata sibuk, memang mustahil la. Nak kata tak ada benda untuk ditulis, sangat banyak rasanya. Sampai tak tertulis.

Buat masa sekarang, fikiran lebih tertumpu pada hala tuju masa depan. Teringat kejadian seminggu yang lalu tika pulang ke kampung.

Situasi : dalam bilik mak (sedang picit kepala mak sebab mak demam), jam : lebih kurang lepas maghrib.
Kata mak : Mak suka kalau adik jadi cikgu. Senang nak dapat cuti. Dan senang nak balik kampung. Lagi bagus kalau minta cikgu dekat-dekat sini je!

Haisy, mak ni tengah sakit-sakit pun masih sempat nak fikir pasal masa depanku! 

Kata aku : Mak pun kan tau orang tak minat jadi cikgu! Sungguh mak! Tambah-tambah kalau jadi ustazah, rasa macam tak layak je. Ilmu ni kurang sangat mak.

Aku memang pandai bagi alasan! Heh. 


Kata mak : Habis tu nak kerja apa ni?

Kata aku : Bank!

Sungguh dulu aku manusia yang paling tak suka bila disebut pada bank.Entah sejak habis belajar ni, aku jadi sayang pada bidang yang aku pelajari ni. Bukan ke bidang kewangan Islam sekarang memerlukan tenaga seperti kami. Tak ke? Majoriti kawan-kawan aku apply JQaf nak jadi ustazah. Kalau semua kawan-kawan aku jadi cikgu & ustazah, habis siapa yang nak kerja kat bank-bank kan? Heh... :p

Kata mak lagi : Kerja bank balik sampai lewat malam.

Kata aku pula : Tak pe, orang tak kahwin lagi! *sambil tersengih*

Dan akhirnya, kata mak : Ikut suka la.

Dan aku : Yes!!!!


No comments:

Post a Comment