"Mereka mendahulukan akhirat ke atas dunia, mencintai kematian di dalam ketaatan, dan melebihkannya dari kehidupan pada kemaksiatan. Jika berkuasa mereka menghukum dengan adil, mereka memerintah dengan anjuran Islam, mereka zuhud, mereka berbuat baik, maka merekalah orang-orang yang beruntung! Kitakah mereka itu?"

Indahnya Islam...

Friday, October 28, 2011

berfikir jauh ke depan

Mungkin di sini tempat untuk meluahkan rasa hati, tempat untuk bercerita, tempat untuk tahu segala perkembangan hidup masing-masing dan segala-galanya.

Entah ye kenapa sejak akhir-akhir ni aku selalu terfikir, andai suatu masa nanti kami membawa haluan masing-masing (maksudnya sudah bekerjaya), kami akan sering melupakan satu sama lain yang pernah menjadi teman suka dan duka suatu masa dulu.

Atau mungkin bila kami sudah berkeluarga, masing-masing akan hanya tertumpu pada keluarga masing-masing. Sudah tiada masa untuk bergelak ketawa, berborak, bergurau senda (walau hanya berlaku di alam maya).

Sebenarnya fikiran lebih tertumpu apa yang bakal terjadi di masa akan datang. Bila aku tengok orang kahwin, aku terfikir mungkin satu hari nanti aku juga akan berkahwin. Begitu juga bila aku tengok mereka yang sudah punya cahaya mata, aku terfikir aku juga akan punya anak suatu hari nanti. ^^

Sampaikan bila aku tengok atau terbaca tentang kes penceraian, aku terfikir macam mana hidup aku suatu hari nanti bila aku juga berada di tempat seperti itu. Heh.

Nampak sangat aku betul-betul tak ada kerja sampai benda-benda sebegini pun aku boleh terfikir kan? Hua3.


No comments:

Post a Comment