"Mereka mendahulukan akhirat ke atas dunia, mencintai kematian di dalam ketaatan, dan melebihkannya dari kehidupan pada kemaksiatan. Jika berkuasa mereka menghukum dengan adil, mereka memerintah dengan anjuran Islam, mereka zuhud, mereka berbuat baik, maka merekalah orang-orang yang beruntung! Kitakah mereka itu?"

Indahnya Islam...

Monday, January 4, 2016

2016

Bismillah...

Hari ni hari pertama aku masuk sekolah. Hari yang agak sibuk sampai nak ke toilet pun tak sempat. Fuh...

Tahun baru.. Azam mungkin ada yang baru, ada yang lama. Mudah-mudahan Allah permudahkan urusanku tahun ni.

1. Sambung Belajar. Btw, aku dah daftar nak sambung belajar. Tapi sebab aku nak ambik yang coursework, so terpaksa tunggu bulan 9 nanti la untuk completekan pendaftaran aku. Aku harap sangat impian aku yang satu ni akan tercapai sebelum aku menutup mata. Ini memang cita-cita aku dari lepas habis degree, sebelum jadi cikgu. Mudah-mudahan kali ni betul-betul menjadi nyata.

2. Jadi ibu dan isteri yang baik. Anak yang baik untuk kedua orang tua. Kerap call mak ayah lagi. Jadi hamba Allah yang taat pada perintah-Nya.

3. Solat awal waktu. Perbanyakkan solat sunat.

4. ganti puasa tahun lepas, sebulan kot. Baru ganti tiga hari. Lagi 27 hari. (sebab ganti : bersalin masa bulan puasa tahun lepas)

5. jadi cikgu yang baik.

Cukuplah ini. Banyak-banyak takut tak tercapai pulak kan.

Ya Allah.. aku serah semua urusanku pada-Mu. Berikanlah aku kekuatan dan keimanan yang kuat untuk mengharungi dunia yang sementara ini. Amin.

No comments:

Post a Comment