"Mereka mendahulukan akhirat ke atas dunia, mencintai kematian di dalam ketaatan, dan melebihkannya dari kehidupan pada kemaksiatan. Jika berkuasa mereka menghukum dengan adil, mereka memerintah dengan anjuran Islam, mereka zuhud, mereka berbuat baik, maka merekalah orang-orang yang beruntung! Kitakah mereka itu?"

Indahnya Islam...

Saturday, June 29, 2013

masalah di sekolah....

Bismillah... 

Alhamdulillah, tadi baru selesai buat Kem Bestari Solat (Fasa 2). Macam-macam benda yang terpaksa aku lalui. Memang sebenarnya sangat besar dugaan bila ada di Sekolah Cina. Semua perbelanjaan untuk Kem ni terpaksa keluar poket sendiri. Aku pun hairan sebenarnya, PPD ada cakap duit Pendidikan Moral sepatutnya dibahagi dengan Pendidikan Islam. Tapi sampai sekarang tak ada pulak yang nak datang nak bincang pasal ni. Aku ni dah la tak bergaji lagi, elaun je kot. Bukan nak berkira, tapi duduk di bandar besar macam ni kena jugak berkira. Kalau sekali je Kem tak apa jugak, ini 4 kali setahun. Kami ni budak baru. Mana nak tahu sangat. Tak kan la aku nak terhegeh-hegeh jumpa PK tanya pasal ni. Terasa jugak yang diri ni memang menumpang kat sekolah orang. 

PPD pun kata nak hantar guru pembimbing dari Sekolah Kebangsaan tapi sampai sekarang tak ada sampai-sampai pun. Fail Panitia pun tak siap lagi. Hadoi pening kepala aku ni. Dah la aku tengah demam ni. 

Hai, sabarlah hati.... 

Sedar tak sedar dah setengah tahun pun aku wujud di SJKC Union. Maknanya aku ada lagi setahun lagi. Untuk tempoh setahun ni aku mau siapkan segala-galanya. 

Matlamat aku sebelum aku tinggalkan sekolah ni :

1. Siapkan Fail Panitia & Fail j-QAF. Walaupun aku memang langsung zero pengetahuan tentang pengurusan fail ni tapi aku tetap nak buat jugak yang terbaik. Dengan kudrat aku, insha Allah aku akan cuba jugak buat. Fail ni je yang boleh membuktikan sumbangan aku pada sekolah ni dan pada murid-murid Islam di sini. 

2. Akan meninggalkan semua pelajar aku dengan keadaan mereka boleh membaca jawi. Tak apa la tak pandai tulis jawi pun tapi asalkan pandai baca jawi. Permudahkan ya Allah.

3. Pastikan setiap student pandai baca al-Quran. 

4. Tahu untuk bersolat.

5. Tak akan ada rasa malu untuk memakai baju kurung & tudung lagi bila datang ke sekolah. Kata mereka, "malu la Ustazah, kawan-kawan lain semua duk ejek-ejek." Aku balas, "kenapa nak malu? Ustazah kat bilik guru tu sorang-sorang je makhluk yang pakai tudung. Ustazah tak malu tapi ustazah bangga tau! Kita kena bangga kita jadi Islam." 

*Matlamat ni paling susah kot*

6. Prestasi student dalam akademik (P.Islam) meningkat. 

Allah, permudahkan setiap urusanku di sini. Jadikan setiap langkahku diberkati Mu... amin... 

No comments:

Post a Comment