"Mereka mendahulukan akhirat ke atas dunia, mencintai kematian di dalam ketaatan, dan melebihkannya dari kehidupan pada kemaksiatan. Jika berkuasa mereka menghukum dengan adil, mereka memerintah dengan anjuran Islam, mereka zuhud, mereka berbuat baik, maka merekalah orang-orang yang beruntung! Kitakah mereka itu?"

Indahnya Islam...

Wednesday, February 27, 2013

senang hatiBismillah…
Dunia semakin hari, semakin sibuk. Alhamdulillah aku semakin serasi di sini. Aku terasa hati aku sudah jatuh kasih pada mereka. Aku sungguh-sungguh sayang pada mereka. Baru aku rasa betapa nikmatnya hidup ini bila aku mengikhlaskan segala-galanya.
Dan tanpa ragu-ragu lagi, aku dengan ikhlas hatinya ingin mengatakan bahawa aku sangat suka pada profesion aku ketika ini. Aku rasa kemarahan, kesedihan, ketakutan, keraguan dan berbagai-bagai macam perasaan terus hilang sebaik aku melangkahkan kaki bersama-sama mereka. Yang ada hanya perasaan senang bila setiap hari aku melihat perubahan yang semakin positif pada pelajar-pelajar aku yang asalnya hanya kosong. Aku bahagia bila setiap kali mengajar helaian-demi helaian Iqra’ berganti ke mukasurat baru. Ya, walaupun bunyinya agak kacang goreng tapi hakikatnya susah mengajarnya hanya seorang guru yang tahu. Hehe. Dan terasa sangat senang hati bila melihat pelajar sendiri sudah mengenal tulisan jawi. Sudah mengenal Allah, Nabi Muhammad saw kekasih Allah, nama-nama Malaikat, adab-adab dalam kehidupan seharian sebagai seorang Muslim.
Walaupun aku terasa seperti sangat serba kekurangan mengajar di sekolah ini, tapi segala-galanya semakin dipermudahkan hari demi hari. Mesti akan terasa kekurangan sebab aku mengajar pendidikan Islam di sekolah cina. Harus akan ada perasaan seperti tersisih sedikit (walaupun sebenarnya tak ada pun yang sisihkan aku). *just feeling*
Alhamdulillah.
Alhamdulillah.
Alhamdulillah.
 Semoga Allah akan terus redha dengan tugas aku ini. Amen. J

2 comments:

  1. Alhamdulillah~
    suka sangat dengar cite kawan2 yang happy :)

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah... ustazah zai yg cun musti boleh!!!!

    ReplyDelete