"Mereka mendahulukan akhirat ke atas dunia, mencintai kematian di dalam ketaatan, dan melebihkannya dari kehidupan pada kemaksiatan. Jika berkuasa mereka menghukum dengan adil, mereka memerintah dengan anjuran Islam, mereka zuhud, mereka berbuat baik, maka merekalah orang-orang yang beruntung! Kitakah mereka itu?"

Indahnya Islam...

Sunday, February 20, 2011

nasihat mak untuk adik...

pagi itu mak telefon....
jarang sekali mak telefon, sebab mak kata sebagai seorang anak, aku yang patut dahulu telefon mak... ya, aku akui... (^_^)

Biasa kalau mak telefon mesti untuk tujuan penting.... entah kenapa panggilan mak kali ini aku rasa sangat terusik, sedih, sayu..... mak suruh aku solat... dan kemudian baca yaasin pagi itu....

entah la, sejak aku menjejakkan kaki ke kampus ini, aku jarang sekali solat sunat... hanya aku mula solat sunat bila exam betul2 hampir tiba... lekanya aku... berapa kali mak pesan suruh aku amalkan solat hajat selepas maghrib seperti yang biasa aku lakukan masa di sekolah menengah dahulu... tapi....... aku ambil ringan semua itu... (pengakuan ikhlas lagi jujur ini!) haisy... (sila berubah ye wahai saya!!!!)

bacaan yaasin pagi itu sungguh syahdu aku rasakan... mungkin sebab aku bersendirian ketika itu... kawan2 yang lain dah keluar untuk menjalankan LI masing2.... sedihnya... terbayang seketika kalau ketika itu aku sedang membacakan yaasin untuk kedua orang tua ku bila mereka dah tiada lagi di dunia ini... (sungguh la rasa tak sanggup nak fikirkan semua itu)

entah la, tak terbayang rasanya bila saat itu akan berlaku.... :'(No comments:

Post a Comment